Overprint


Soms gebeuren er bizarre dingen met je ontwerp. Er verdwijnen witte teksten, plots komen er andere kleuren door je afbeelding door, ... Dat terwijl dit helemaal niet of net wel zichtbaar was op je ontwerp.

Zulke problemen komen meestal voor door het foutieve gebruik van overprint-instellingen in de oorspronkelijke opmaak. Het is niet altijd duidelijk over hoe met overprint om te gaan, wanneer het te gebruiken en wanneer niet.



Wat is overprint precies?

Als er 2 objecten, beide met een verschillende kleur over elkaar heen geplaatst worden, zal daar waar ze elkaar overlappen, de kleur uitgespaard worden. De onderliggende kleur zal niet zichtbaar zijn. Bij gebruik van overprint is dit niet het geval. Het onderliggende zal hier wel zichtbaar worden.

Voorbeeld (ZONDER overprint):

Het magenta vierkant is geen volledig vierkant meer, daar waar cyaan het magenta overlapte is nu een uitsparing.




Voorbeeld (MET overprint):

Zetten we het cyaan vlak in overprint dan gaat het magenta vlak erdoor komen. Op beide platen is een volledig vierkant zichtbaar MAAR het drukresultaat gaat anders zijn. Daar waar de kleuren elkaar overlappen is een paarse kleur te zien. Cyaan + Magenta = Paars



Dit verklaard al heel wat. Een witte tekst in overprint op een zwart vlak loopt zeker fout, WANT wit drukken is niet mogelijk. Een witte tekst moet daarom altijd uitgespaard worden en mag zeker niet in overprint gezet worden. Het wit van je ontwerp is namelijk het papier.


Hoe kan ik dit controleren en indien nodig toepassen?

Het is heel makkelijk te controleren wat het effect is van een overprint optie. In Indesign klik je bovenaan in de menubalk op View → Overprint Preview (Beeld → Overdruk voorbeeld)




Wil je gebruik maken van de overprint- opties, klik dan bovenaan in de menubalk op
Window → Attributes (Venster → Attributen). Er verschijnt een venster met de overprintfunties.


U heeft nog geen bestanden opgeladen

Weet u zeker dat u wilt doorgaan

Doorgaan Annuleren Sluiten